Connect with me on LinkedIn

Wie helpt ons mee om Italiaanse jongeren in Nederland hun weg te laten vinden?

Wij zijn een kleine groep Nederlanders in Bologna die, onder de naam “FuturoNL”, op vrijwillige basis consulentie en assistentie verlenen aan jonge Italiaanse afgestudeerden om in Nederland aan de slag te kunnen komen.

Wij bieden een vorm van individuele mentoring: na een eerste intake-gesprek op basis van cv en persoonlijke doelstellingen van de kandidaat, helpen we hem/haar bij het leggen van eerste contacten, het vinden van woonruimte, taallessen etc. Wij geven natuurlijk ook praktische tips en adressen, en adviseren over het inrichten van cv en presentatie. Wij geven natuurlijk geen succes-garantie, de kandidaat is zelf verantwoordelijk en moet er zelf vaart aan geven.

 

Ons doel is om zo een steentje bij te dragen aan het behoud van ‘human capital’ dat anders als gevolg van de hoge jeugdwerkloosheid (nu meer dan 40%) dreigt verloren te gaan voor Italië. Wij bedoelen dit als een vorm van erkentelijkheid aan Italië, dat onszelf ooit soortgelijke mogelijkheden heeft geboden. Wij doen dit met behulp van onze persoonlijke ervaring, kennis en contactennetwerk in Nederland.

 

Wij zouden graag in contact komen met andere, in Italië woonachtige Nederlanders die regelmatig in Nederland zijn en daar nog over een eigen netwerk van contacten beschikken, en die beschikbaar zijn om in hun eigen Italiaanse omgeving aan Italiaanse afgestudeerden zulke ondersteuning te geven in een zelf te bepalen aantal uren per maand.

Op deze manier willen we in Italië een informeel netwerk van vrijwilligers vormen, dat landelijk dekkend een aanspreekpunt kan zijn voor gelijkgerichte nationale instellingen. Bij wijze van voorbeeld noemen we AlmaLaurea, dat over een dynamische database van afgestudeerden beschikt en dat interesse heeft getoond om aanvragen aan ons door te spelen.

Wie wil ons graag meehelpen? Een vorm van vrijwilligerswerk die gezien mag worden: bouw mee aan het positieve imago van Nederland in Italië, en help mee om deze kansarme jonge generatie aan de bak te helpen.

Stampa Stampa | Mappa del sito Consiglia questa pagina Consiglia questa pagina
© Erik Kooijmans Via Ventuno Aprile 1945 5/2 40134 Bologna